Beste buurtbewoners,
In juni vorig jaar viel mijn oog op een stukje in de krant op te gemeentepagina waarin de gemeente mensen vroeg om een container (blok) te adopteren. Aangezien ik toch wel eens met stoffer en blik naar het containerblok op het Burgemeester de Bordesplein ging om de boel aan te vegen, hoefde ik er niet lang over na te denken. De container adoptant zou naast een afvalgrijper, bezem, stoffer en blik ook een sleutel van de container krijgen. In september had de gemeente de plannen helemaal rond en kon ik officieel als adoptant aan de slag.
Bijna elke dag rijd ik, op weg naar werk of boodschappen doen, wel langs de containers om even te kijken hoe het er uit ziet. Nu ik een sleutel heb om de container open te maken, kan ik zakken of ander afval dat klem zit er aan de onderkant uit halen waardoor de container weer snel gebruikt kan worden. Ook de grote dozen die diagonaal in de papiercontainer klem zitten kan ik door de container te openen er uit halen waardoor ook de papiercontainer weer bruikbaar is.
Afval dat naast de container gezet wordt, meld ik via de BuitenBeterApp of de Buitenlijn bij de gemeente want dat is nog steeds verboden. Als er iets anders aan de hand is, kan ik dat snel melden bij mijn contactpersoon bij de gemeente. Een voorbeeld hiervan was de container die niet meer open kon, omdat hij kapot was.
Wat mij al snel opviel was, dat als het netjes bij de containers is, het ook best een tijd netjes blijft. Maar er zijn (of eigenlijk waren) een paar dingen die ik elke keer terug zag.
-De bovengrondse textielcontainer was elke keer snel vol. Hierdoor bleef de klep open staan, werd de inhoud nat en kon er ook makkelijk uitgehaald worden. De zakken werden dan naast de container gezet en de bruikbare spullen mee genomen. Helaas werd de rest zonder zak naast de container achtergelaten. Na veel melden van de volle container (en de rommel ernaast) wordt deze nu twee keer per week geleegd in plaats van één keer.
– Het gebeurde regelmatig dat er kapot glas onder de glas bak lag. Ach, het overkomt iedereen wel eens wel eens dat zo’n pot kapot valt. Met een gedichtje op de container en een knal roze stoffer en blik op de groene ‘praaiplaats’ (infobord) wordt het kapotte glas nu meestal opgeruimd.
– Omdat het stoffer en blik natuurlijk ook voor de kapotte vuilniszak gebruikt kan worden heb ik het gedichtje, met de verwijzing naar het stoffer en blik, iets aangepast en ook op de restafval bak geplakt. Helaas is er nu met de container met de paslezer niet zo veel ruimte over voor het gedichtje.
-Wat nog steeds wel voorkomt , en waar ik nog geen oplossing voor heb (haha) , zijn de snippers van een papierversnipperaar die naast de container belanden. Misschien kunnen deze maar beter in de restafvalcontainer verdwijnen. Dan zijn ze in één keer weg.
Graag wil ik iedereen uitnodigen om mee te helpen de ruimte rond vuilcontainers netjes te houden, niet alleen op het Burgemeester de Bordesplein maar ook elders.
Velen handen maken licht werk.
Groeten en misschien tot ziens op het Burgemeester de Bordesplein.
Margriet