Kunstwandeling Ambacht

Beste mensen,

Heeft u de behoefte de deur uit te gaan, maar bent u uw standaard wandelroutes zat? De kunstwandeling biedt een prachtige uitkomst.

Deze wandeling langs kunstvoorwerpen (beelden, gevelstenen enz.) in de openbare ruimte is samengesteld in de coronaperiode begin 2021, hierbij geïnspireerd door een stadgenoot die een dergelijke wandeling eerder in Holy heeft ontworpen. Toch weer een beetje samen op stap in klein gezelschap!

We hebben ervoor gekozen om alleen kunst in de buitenruimte op te nemen. Veel moois is te vinden in hallen, gangen en binnenplaatsen van de scholen en andere openbare gebouwen in de wijk. Gezien de huidige omstandigheden kunnen we niet zomaar naar binnenlopen.

De gedachte is om een buurtgenoot, een vriendin, kennis of wie dan ook uit te nodigen om samen deze wandeling te lopen. Je leert zo een ander facet kennen van de wijk en er kunnen mooie gesprekken ontstaan.

De wandeling start in Oud Ambacht en maakt een uitstapje naar de van Hogendorplaan. De lengte is ongeveer 5 km en al met al ben je zo ‘n 2 uur aan de (rustige) wandel.

Veel van de kunstwerken zijn gemaakt in de na- oorlogse jaren.

Er is voor een aantal kunstwerken gebruik gemaakt van de zogenaamde percentageregeling. Die regeling bepaalde dat 1 á 1 1/2 % van de bouwsom bij nieuwbouw, verbouw of koop van rijksgebouwen door of in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, kunst zou worden toegepast. Zie Wikipedia. Daarom hebben de scholen in Ambacht allemaal iets van kunst aan de gevel of voor het gebouw staan en staat er kunst in de buurten waar woningcorporaties hun huizen bouwden. Ook in verzorgings- en verpleeghuizen is met deze regeling kunst geplaatst in de openbare delen van de huizen. Helaas is deze regeling niet meer van toepassing.

We nodigen jullie uit om in deze wandeling met elkaar te maken. Ga daarbij met elkaar in gesprek over het kunstwerk  en over de buurt.

We hebben gemerkt, dat er tijdens het wandelen ook veel verhalen over onze mooie wijk naar boven komen!

Veel wandel plezier

Paul van Vugt, Hermine Koning

Meer informatie: herminekoning@hotmail.com

Download hier uw route langs de kunstwerken.

Download hier een kaart met straatnamen, mocht u de weg kwijt raken.

Het schilderij op de achtergrond van de bijgevoegde illustratie is van de Vlaardingse kunstenaar Hans Rikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *