Feestelijke opening schaak- en damtafel Bordesplein

Het begon met een ideetje bij een hobby.. en liep uit tot een succesvol bewonersinitiatief.

Zaterdag 16 april worden de schaak-en damtafels op het Bordesplein feestelijk geopend!

Hoe het allemaal begon…

Ik hou zelf van schaken. Niet dat ik het echt kan – ik weet wat de stukken doen en ken een paar trucjes, maar verder dan dit gaat het niet-, maar dat maakt niet uit want dat is fijn aan schaken: je kunt altijd tegen iemand van je niveau spelen. Het is echt een activiteit die verbindt. Waar je ook ter wereld, met wie je ook bent, je kunt altijd met mensen schaken. De regels zijn overal hetzelfde, je hoeft elkaars taal niet te spreken en of je nu jong bent of oud doet het er ook niet toe. Het weer speelt ook geen rol, want het kan binnen én buiten. Je zet de stukken klaar en je speelt. Daarbij kan iedereen het leren spelen en kan iedereen een schaakbord aanschaffen. Kortom: schaken is tijdloos, leeftijdloos, universeel en brengt mensen bij elkaar. Daarom leek het mij leuk als mensen in de wijk een plek zouden hebben waar zij samen bij elkaar zouden kunnen komen om te schaken. En ook het schaken zichtbaar maken voor de jeugd. Misschien loopt een groep langs, ziet die tafels en denkt: zullen wij? Of weet jij hoe dat moet?

En toen de eerste zetten…

Maar natuurlijk wil dat niet zeggen dat iedereen daar de behoefte aan heeft. Ik kan niet alleen uitgaan van wat ik leuk vind en voor een hele wijk beslissen. Daarom heb ik een oproep geplaatst op de Facebook-pagina van het bewonersplatform. Met de vraag: zouden jullie het fijn vinden als er ergens in de wijk schaaktafels zouden komen staan en wat is een goede plek? Ik kreeg veel positieve reacties, tips en verzoek, Bv: kan dan ook een damtafel geplaatst worden? Kan een tafeltennistafel geplaatst worden? En ook voor de plek kwamen tips, waaronder de burgmeester bordesplein, die daar uiterst geschikt voor is. Ook voor de financiën kwamen tips en het bleek dat ik net op tijd zou kunnen zijn om een aanvraag bij het Fonds Schiedam Vlaardingen neer te leggen. Het bewonersplatform bood aan te helpen met de aanvraag en we zijn gaan samenwerken. Ook konden we samen denken over de beste plek voor de tafels. Zo leek ons een tafeltennistafel op die plek niet ideaal – maar hopelijk komt er een op een later tijdstip nog in de wijk. En zo is het balletje gaan rollen. Tafels besteld, subsidie aangevraagd en gekregen, afspraken maken voor het plaatsen, enz.

Hoe kijk je erop terug?

Het hele proces was uiteindelijk wel tijdrovend haha. Want er moest ook nog gegraven worden (gelukkig kwamen bewoners helpen en ging dat goed), het contact met de leverancier moest onderhouden worden (een paar keer was niemand van ons aanwezig voor de plaatsing en moest het verzet worden), er kwam heel wat administratie bij. Ook wilde het Fonds onze mooie tafels zien en een artikel maken, dus moest dat ook geregeld worden. Het was dus een hele onderneming. Maar… als ik ze nu zie staan ben ik zo blij dat zij er zijn dat het de inspanningen ruimschoots goedmaakt. En wat fijn is, is dat zij multifunctioneel zijn. Als een evenement wordt georganiseerd, doe je een kleedje erop en heb je een tafel extra. En door dit te initiëren ben ik in contact gekomen met andere actieve bewoners. Dan zie je hoe betrokken sommige mensen zijn, je wordt je ook meer van bewust van het werk dat sommigen verzetten om de wijk leefbaarder en gezellig te maken. Kortom: ik kijk er zeer positief op terug.

Maar nu eerst, feest!

En nu, na al die tijd is het moment aangebroken van de feestelijke onthulling van de tafels. Zij zijn uiteraard al door mensen gebruikt, maar wij willen de plaatsing nog vieren. Dat wordt zaterdag 16 april vanaf 15:00. Wethouder Jacky Silos komt de eerste “officiële” zet doen. Daarna hopen we dat zoveel mogelijk mensen met hun bord en klaptafel komen om eventuele simultane partijtjes te doen. Er komen hopelijk mensen die “iets meer van schaken weten” en wellicht heel fanatieke dammersJ. Er zal wat te drinken en wat hapjes klaarstaan. We proberen muziek te regelen en hopen op mooi weer, zodat het een gezellig event wordt en mensen met elkaar plezier maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *