Informatieavond Ambacht Energie(k) 29.02.2024

Ambacht energie(k)!

Gelokt door deze enthousiaste aankondiging kwamen op donderdag 29 februari vele inwoners van Oud Ambacht naar de informatieavond : “ Verduurzaam uw woning “, welke plaatsvond in de Bethelkerk.

Deze avond was georganiseerd door de gemeente Vlaardingen in samenwerking met het Bewonersplatform Oud Ambacht.

Dit onderwerp leeft onder de Ambachters, want tegen 19.30 waren er zo’n 100 mensen binnengedruppeld.

De doel van deze avond was vooral om de buurtbewoners te informeren en inspireren met antwoorden rond vragen als:

  • Hoe zet ik de eerste stappen naar een duurzame(re) woning?
  • Op welke manieren kan ik mijn energie rekening verlagen?

Als eerste gaf de gemeente een globaal overzicht over de mogelijkheden en de subsidies die de gemeente biedt. In onze gemeente is het Team Nieuwe Energie werkzaam, wat zich bezig houdt met alles rondom energie, van zon- en windprojecten, via verduurzaming van woningen tot hulp bij te hoge energierekeningen. Landelijk is besloten dat er in 2030 50% minder CO2 uitgestoten mag worden en dat heeft invloed op ons energiegebruik. In Vlaardingen is een Transitievisie Warmte gemaakt, waarin de route van Vlaardingen naar een aardgasvrije gemeente in 2050 beschreven wordt. Zover is het nog lang niet en daar hoeven we ook niet op te wachten: iedereen kan alvast zelf aan de slag. Daartoe wordt er een Energieloket opgericht waar inwoners van Vlaardingen met al hun vragen terecht kunnen. Kijk ook eens op verbeterjehuis.nl

Na de gemeente Vlaardingen was het de beurt aan  de Kierenjagers, een bedrijf dat er op gericht is huizenbezitters te helpen met een plan voor verduurzaming. Heel inzichtelijk wisten zij te vertellen dat je klein moet beginnen: met de kieren in je huis dus en met je gedrag, laat bij voorbeeld geen ramen onnodig openstaan.  Vervolgens ga je aan de hand van een plan stapje voor stapje, eurootje voor eurootje verder met isolatie, ventilatie enzovoort.

Niet makkelijk in onze 30 er jaren woningen, maar niet onmogelijk!

Tot slot waren er twee buurtbewoners die vertelden wat zij al aan verduurzaming hebben gedaan. En hieruit kwam een wijze raad:

“ Focus niet teveel op de terugverdientijd van je investering. Mensen doen dat vaak als het om duurzaamheidsmaatregelen gaat. Echter, bij een nieuwe aanbouw of andere badkamer is het terugverdienen nauwelijks een argument. Dus laat dat los”.

Na de pauze bleek dat vooral de Kierenjagers veel los hadden gemaakt bij de bezoekers. Bij hun tafel was het erg druk en ontstonden vele inspirerende gesprekken.

Ook de tafel van de Bethelkerk trok de aandacht, de Bethelkerk is dankzij de inzet van vele vrijwilligers volledig geïsoleerd en verduurzaamd en deze vrijwilligers wilden daar graag over vertellen!

Het is duidelijk dat er behoefte is aan dergelijke informatieavonden. Ongetwijfeld volgen er nog meer van deze bijeenkomsten als er binnen de gemeente wat meer duidelijk is over onder andere het Energieloket en de Energiebank.

Tot slot een bedankje aan de Bethelkerk waar we zoals altijd hartelijk werden ontvangen.

Hermine Koning

Bewonersplatform Oud Ambacht

Zie de presentatie gebruikt tijdens de avond hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *