Een AED aan de gevel van de Bethelkerk, 24/7 voor iedereen bereikbaar


Een vraag over een AED in de app-groep van de Lijsterlaan, resulteerde uiteindelijk in de AED op deze centrale plek in de buurt. Er kwamen veel positieve reacties en zo startten Angelique en Marjolijn na wat google-en een crowdfunding via buurtAED.nl. Via deze site kwam er een actiepagina waar gedoneerd kon worden en de voortgang werd bijgehouden. Binnen twee weken waren er al 101 donateurs (!) die samen de benodigde 1660 Euro bijeen brachten.
Het zoeken naar een passende locatie was nog wel een opgave. De Sportlaan leek een goede locatie, maar daar was geen stroomaansluiting. Na overleg met de Bethelkerk en inzet van vooral Kees Sterrenburg, werd de AED geïnstalleerd naast de deur van de kerk. Hij is ook beheerder van de AED geworden.
De AED hangt naast de deur van de kerk, in een box. De code van de box is 0000 en dan een vinkje, dan hoor je het slotje openspringen, gaat er een rood lampje branden en kun je met enige kracht het bovendeksel openen.
Wat is een AED en hoe werkt dat apparaat?
Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar apparaat dat gebruikt wordt bij reanimatie. Het apparaat heeft twee elektroden die je op de borstkas plakt, deze analyseren het hartritme. Op basis daarvan krijg je precies te horen wat je moet doen; doorgaan met reanimeren of op een knop drukken om een schok toe te dienen.
112 wanneer iedere seconde telt
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, wordt via de meldkamer 112 zo snel mogelijk een ambulance gestuurd. Omdat ‘elke seconde telt’ is er via de hartstichting een netwerk van burgerhulpverleners opgericht: mensen die zijn aangesloten en dicht in de buurt zijn, worden via de meldkamer direct ingeseind. Een paar burgerhulpverleners worden direct naar het slachtoffer toe gestuurd en een paar anderen worden naar de dichtstbijzijnde AED gestuurd om deze naar het slachtoffer te brengen. Mocht de ambulance nog niet gearriveerd zijn, dan starten zij de reanimatie op – tot zij het kunnen overnemen. Zie ook: https://youtu.be/sq3f9aZJgr0

Een AED bedienen
Iedereen mag een AED bedienen, maar het is handig om dit te leren en te oefenen in een cursus. Dat maakt je meer vertrouwd en zelfverzekerd op momenten dat het nodig is. Er worden regelmatig cursussen gegeven in de buurt, al vanaf 35 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze.
Een reanimatiecursus is te vinden via:
www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren/aanmelden-reanimatiecursus
Heb je de afgelopen 2 jaar een cursus gevolgd? Meld je dan aan als burgerhulpverlener via: www.hartslagnu.nl
Voor verdere informatie kijk ook op www.hartstichting.nl en www.buurtaed.nl
Grote dank aan alle donateurs, de kartrekkers uit de Lijsterlaan en de Bethelkerk.
Samen maken we de wijk veiliger en zo worden levens gered!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *